Lovende praksis er lovende!
Intentionerne i at arbejde med ”lovende praksis” inden for socialt arbejde er virkelig… lovende!
Det er glædeligt, at socialstyrelsen og Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har udviklet en tilgang, der indkredser, hvilke elementer der er vigtige for at sikre kvalitet og forandring i arbejdet med udsatte borgere.
De 11 elementer, der indgår i programmet, handler bl.a. om at arbejde ud fra valid viden og teori, at forfølge relevante mål, at sikre faglig refleksion, som understøtter arbejdet, at udvikle professionelle relationskompetencer, at arbejde tilpasset med hver enkelt borger samt at beskrive, monitorere og følge op på den praksis, der til enhver tid er i gang.
I Supervisionshuset ser vi ”lovende praksis” som et godt skridt mod idealet om en velreflekteret praksis, der betoner faglighed, professionelt samarbejde og borger-fokus. ”Lovende praksis” fremhæver ikke blot vigtigheden af resultater, men også af de processer, der skal føre frem til dem. For vi ved jo, at processen er vigtig, når man arbejder for og med mennesker. Derfor ordet ”lovende” – fordi der ikke kan opstilles eksakte facitlister, men derimod godt begrundede kriterier for den indsats, der ydes.
Intentionerne med ”lovende praksis” ser vi som værdifulde. Vi opfatter også Socialministeriets og SFIs tiltag som en nyorientering inden for tænkningen om socialt arbejde: At der ikke udelukkende skal arbejdes inden for en snæver opfattelse af evidens og målbarhed, men at forudsætningen for kvalitet beror på, hvordan den fagprofessionelle tænker, handler og samarbejder. ”Lovende praksis” anerkender, at socialt arbejde foregår i et komplekst felt, og at det er vigtigt, at den fagprofessionelle får mulighed for at forholde sig reflekteret til sig selv, til andre og til effekten af den pågældende indsats.
Supervision kan understøtte en lang række af de elementer, som opstilles i ”lovende praksis”. I Supervisionshuset betoner vi værdien af læring og udvikling af nye handlemuligheder, som fører til kvalitet, fornyelse og forandring i arbejdet. Derfor synes vi, at Socialstyrelsens og SFIs arbejde er i fin overensstemmelse med vores egne opfattelser af, hvordan refleksion og faglighed går hånd i hånd.